Regressie
   

FAQ - Veel gestelde vragen

En als uw vraag er niet tussen staat, schroom niet en mail uw vraag of liever, bel me even op! In een gesprek is immers alles makkelijker uit te leggen!

 

Wat is regressie?

Zich weer gaan voelen, en denken en handelen zoals u dat gedaan heeft toen u nog een stuk jonger was. En dat gaat heel vaak onbewust, maar in therapie kunt u dat bewust laten gebeuren.

Vergeet ik alles als ik weer ‘wakker’ ben?

Nee hoor, u maakt alles heel bewust mee als u zo naar binnen gekeerd bent en u weet ook best wel dat u dat doet. U wilt immers uzelf leren kennen in die diepe lagen van uzelf, die u alleen maar vergeten bent, omdat het vroeger te pijnlijk was. En daarom wilt u het dus nu wel onthouden.

En als ik nou tijdens de hypnose iets niet wil zeggen of me schaam?

Nou, dan doet u dat gewoon niet. U bent zelf de baas over uzelf en ook over uw verwerkingsproces en dat respecteer ik natuurlijk. We kunnen misschien wel bespreken wat het u oplevert, en of het nu misschien tijd is voor een andere keuze.

Wat moet ik doen als ik moe ben en wil stoppen?

Dan is het verstandig en liefdevol voor uzelf om dat aan te geven aan mij, zodat we naar een afronding van de sessie toe kunnen gaan werken. Leren herkennen van en luisteren naar uw eigen grenzen vind ik erg belangrijk.

Is het niet schadelijk om al die herinneringen op te halen?

Herinneringen ophalen is op zichzelf niet schadelijk, wat wel erg nodig is, is om heel zorgvuldig met die herinneringen om te gaan. Vooral als er heftige emoties aankleven is het noodzakelijk om die in een veilige omgeving zoals mijn praktijk, te gaan uiten. Aan het afronden van het consult besteed ik dan ook grote zorg. Het is belangrijk dat u in een zekere rust weer naar huis gaat.

Wat je vergeten bent van vroeger, kun je toch beter zo laten?

Dat lijkt misschien wel zo, maar vergeten kan een mens maar ten dele. Eigenlijk vergeet alleen het verstand akelige ervaringen; uw gevoel en uw lichaam vergeten niet wat er vroeger aan nare dingen gebeurd is. En die last draagt u dus toch onbewust alsmaar met u mee. Het maakt uw lichaam gespannen, verdoofd en /of pijnlijk; het maakt dat uw gedrag beperkt en onvrij is en het maakt dat uw gevoel onstabiel is.

Ik ben zo bang om te gaan huilen; zal ik wel weer op kunnen houden?

Ja hoor. Soms hebben we het gevoel dat er echt eindeloos veel verdriet in ons opgeslagen ligt. Meestal valt dat uiteindelijk toch mee. Maar ook als er echt heel veel is, ook dan komt het steeds in hoeveelheden die u aankunt naar buiten.Ieder mens heeft een soort innerlijke rem die dat aankunnen in de gaten houdt. Als u op die grens komt, wordt u gewoon moe en dan stopt het proces. En ditzelfde geldt ook voor woede.

© Regressiepraktijk Adri Fikkers | Met gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 05-11-2017 .